Fyrbåksexpressen

    

Startsida

Bryggerier i Majorna

Fyrar

Gamla färjförbindelser
på Göta Älv
 

Gamla kartor

Harry Martinsson

HMUb ULVEN   

Jubileumsutställningen 1923 Göteborg

Ludviksbergs Mekaniska Werkstad 

Majorna och Klippans Kulturreservat
    Axel Evert Taube
  
 Belägringen Gråbergsgatan 1887 
    Carnegiebryggeriet
   
Fyrbåksexpressen
    Färgenäs-Klippan
 
   Gamla kartor  
    Klippans Varv
   
Majornas Gasverk 
    Majornas Biografer 

    Majornas Elementärläroverk     
   
Majornas Original 
   
Majornas Repslageri
    Ostindiska kompaniet
    Polska konsulatet
    Repslagerier i Majorna 
    Röda Sten och Glasbruket
    Sessan-linjen
   
Stigbersliden
    Varvet Kusten  7

    Vädersågen
   
Älvsborgs slott
    Älvsborgs Kungsladugård
    Majorna     

Marstrandsbolagen 

Min vykortssamling 

Sessanlinjen 

Svenska Amerika Linjen  

Sänkta svenska handelsfartyg under II:a världskriget

Teneriffa 

Vädersågen Majorna

Skriv i min
Min gästbok

Du är besökare
hit counter script
sedan december 2011

 

Söndagen den 15 februari 1959 invigdes i Göteborg Fyrbåksexpressen, för att på ett effektivt sätt komma de hemlösa männen, de s k uteliggarna, till hjälp, av vilka de flesta är svårt alkoholiserade.

Initiativtagare var Arne Nilsson, även kallad Sten-Jesus, som var stensättare på Gatukontoret i Göteborg.
Arne Nilsson växte upp i Masthugget. Under beredskapsåren i Trelleborg kom han i kontakt med evangelisten Paul Edman och senare träffades de båda i Betlehemskyrkan i Göteborg. Vid dessa möten blev Arne Nilsson övertygad kristen.
Under en resa till Köpenhamn fick han se hur kristna idealister tagit sig an utstötta och hemlösa. I gamla sovvagnar som "De Danske Statsbaner" ställt till förfogande hade man ordnat logi genom en vagnspark som gick under namnet "Himmelsexpress". Detta gjorde djupa intryck på Arne Nilsson. Hemkommen till Göteborg tog han kontakt med SJ i hopp om att kunna åstadkomma något liknande logi för de många alkoholister och uteliggare, som fanns på Ringön och andra platser.
SJ ställde sig positiv och ordnade med några uttjänta sovvagnar. Hamnstyrelsen hjälpte till att ordna uppställningsplats för vagnarna nära Fiskhamnen, och Energiverket bidrog med ström. Under namnet Fyrbåksexpressen startade företaget och blev till välsignelse för många utslagna människor.
Om dagen syntes den kraftige Nilsson med sina grovarbetarhänder vid sin stensättarmaskin som förde ett hemskt oväsen när den stampade ner sten i gatan. På kvällen och natten var han ute i Nordstan och letade upp människor som hamnat i den göteborgska slummen. Snart kom Nilsson att bli Sten-Jesus och så småningom även Nattens ängel.
När Sten-Jesus lämnade Fyrbåksexpressen startade han Nordstansgruppen. På ett kafé i Nordstan samlade han sina skyddslingar och bistod dem på olika sätt. Gott stöd hade han från Betlehemskyrkan.
Han var också hjälparbetare i Betelskeppets mission, i Linnéakyrkan och hos Länkarna i Västra Frölunda.

"Fyrbåksexpressen", bestod av fyra järnvägsvagnar i en fyrkant. Där kunde man få bo och äta sig mätt. Haken var att man var tvungen att sjunga med i de religiösa sångerna, morgon, middag och kväll.

Fyrbåksexpressen var ett gästhem för hemlösa - stod varje natt redo att bereda logi åt 67 gäster. Varje kväll, utom under sommaren, bjuds dessa och andra behövande att äta sig mätta.
Om invigningshögtiden skrev Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning bl. a.:
En solskenshistoria fick sin granna epilog med sol och blå himmel över Majorna, när Fyrbåksexpressen, det nya nattlogiet för hemlösa, invigdes på söndagen. Ett par tusen intresserade göteborgare stod och trampade i tövattensblänket på tomten bredvid bryggeriet Kronan, när Frälsningsarméns hornmusikanter blåste in festen framför de tre järnvägsvagnarna som stod färdiga att ta emot sina första gäster med rena lakan, varmt kaffe, vänskap och förståelse.

Vagnarna stod uppställda på Fiskhamnsbangården

 Vagnarna fick lämna plats för Oscarsleden 1965-66
 


Se även
Filmer från Majorna

 

Källor:
Gamla majgrabbar
Landsarkivet Göteborg
 


© Copyright 2011-12 Morgan Lundberg
senast uppdaterad den 12 april 2012

hagmanstorp(at)hotmail.com
Byt ut (at) mot @