Harry Martinsson

 

Startsida 

Klippans Kulturreservat
Klippans Kulturreservat
    Axel Evert Taube
  
 Belägringen Gråbergsgatan 1887
    Carnegiebryggeriet
    Färgenäs-Klippan
 
   Gamla kartor  
    Klippans Varv
   
Majornas Gasverk 
    Majornas Original
    Ostindiska kompaniet
    Polska konsulatet
    Röda Sten och Glasbruket
    Sessan-linjen
    Varvet Kusten

    Vädersågen
   
Älvsborgs slott
    Älvsborgs Kungsladugård
    Majorna     

Carlstens fyr 

Ludviksbergs Mekaniska Werkstad 

Pater Noster  

Svenska Amerika Linjen

Teneriffa 

Gamla vykort 

Källförteckning

Skriv i min gästbok

Du är besökare
asp hit counter
hidden hit counter
sedan maj 2009

 

 

Harry Edmund Martinsson född den 6 maj 1904 i Jämshög i Blekinge.
Fadern var Martin Olofsson och modern var Bengta Svensdotter. Dom fick sju barn, sex flickor och en pojke.  Harry var nummer fem i en barnaskara.
Han kom som föräldralös 14-åring till Göteborg i maj 1918. Han kom från Blekinge där han slitet som dräng hos Arvid Nilsson i Tollarp.
I Göteborg övernattar han under en presenning i hamnen. En tjänsteman från barnavårdsnämnden hittar honom, och för honom till Majornas Barnhem på Timmermansplatsen ( på den tiden även kallat Bracketorget). Här stannar han under tiden 8 maj till 7 juli 1918.
Han rymmer den 7 juli till bl. a. till Halland och blir gripen i Gislaved den 16 aug. och återförs till Majornas Barnhem.
Den 17 augusti flyttas han till ålderdomshemmet i Jämshög.

Under tiden 1919-06-19 till 1919-07-21 var han i Skeppsgossekåren i Karlskrona. Men längtan till sjön driver honom återigen på flykt till Göteborg.
I oktober 1919 får han anställning hos Jonsereds fabriker och bli inackorderad hos änkefru Josefina Brink. Här stannar han till 8 april 1920.
På våren 1920 återvänder han till Göteborg med hopp om att få ett jobb på en båt. Det tar några månader, och under tiden arbetar han på Götaverkens varv som nitpojk.
Han besöker Sjömanshuset på Stigbergsliden som hjälper honom att få ut en sjömansbok.
Den 10 augusti 1920, mönstrar han på sin första båt som jungman på en tremastad skonare WILLY, som ligger ute vid Klippans varv, och går till Scotland och Irland.
Hans andra båt är GERDA, som går till Holland.
Ombord skyfflar han kol, men avancerar till eldare.
Hans sista resa blir med MONICA som gick från Gambia till Göteborg med jordnötter.
Harry Martinson seglade jorden runt, bland annat till Brasilien och Indien, men måste på grund av lungsjukdom gå i land för gott efter sju år.
Både under sjömansåren och efteråt gick han tidvis på luffen.
I slutet av 1927 träffade Harry Martinsson för första gången Helga Johansson, som senare blev Moa Martinsson. Det skedde när båda träffades på Arbetare-Kurirens redaktion i Göteborg där båda sökte arbete. Harry Martinsson höll vid den tiden på att tigga ihop pengar till övernattning på något billigt härbärge.
I maj 1928 återförenades han med Helga Johansson i hennes torp på Södertörn.
1929 gifter sig Martin och Moa Martinsson.
I sju månader från okt. 1929 till maj 1930 bodde Harry och Moa Martinsson som nygifta i en vindsvåning på Piongatan 5 i Kungsten. Då hade han redan debuterat med diktsamlingen Spökskeppet.
Under andra världskriget gav Harry sig ut som frivillig i det finska vinterkriget i början av 40-talet. Även denna händelsen har han skrivit om.
Äktenskapet med Moa gick nu mot sin upplösning. Harry Martinsons hälsa var inte heller den bästa. Sviter efter TBC i unga år gjorde sig märkbara. Efter en sjukhusvistelse återvände Harry Martinson inte tillbaka till Moa och hemmet. Efter 11 års samlevnad blev skilsmässan ett faktum.
Den 28 oktober 1942 gifte sig Harry med Ingrid Lagerkrantz. Dom bosätter sig i Tureborg,  och fick 2 döttrar, Harriet och Eva. De flyttade senare till Vårdinge i Sörmland. Harry fortsatte att skriva, och skrev bl.a. mästerverk som t.ex. Vägen till klockrike (1948).
1949 valdes Harry in i Svenska Akademin på stol nr. 15.
Till Stockholm återvände Martinson 1970.
Harry Martinson dog 11 december 1978 och är begravd på Silverdals griftegård i Sollentuna.

Se även
Filmer från Majorna

 

Källor:
Landsarkivet Göteborg
Stadsarkivet Stockholm
Kulturtidningen Zenit


© Copyright 2009 - 2011 Morgan Lundberg
senast uppdaterad den 23 augusti 2011

hagmanstorp(at)hotmail.com
Byt ut at mot @